Kotimaanmatkalle Espooseen

Kotimaanmatkalle Espooseen

Missä se Espoo oikein on?

Yrityksen pääkonttorin rakennus Espoo Keilaniemi
Espoo on bisneskaupunki

Keskustelimme Ideal Arcticin Annen kanssa kotimaan matkailusta, ja Anne lappilaisena totesi, etteivät kaikki suomalaiset välttämättä tiedä, missä Espoo sijaitsee. Totta! Hesa, Stadi, pääkaupunkiseutu…minne se Espoo oikein sijoittuu? Onko se Helsingin kaupunginosa? Ja mitä näkemisen arvoista Espoossa on? Pari faktaa on syytä kertoa tähän alkuun: Espoo on Suomen toiseksi suurin kaupunki ja se on Helsingin länsinaapuri. Olisiko siinä jo syitä matkustaa Espooseen?

Usein matka aloitetaan tutustumalla kaupungin keskustaan. Moni onkin kysynyt, missä Espoon keskusta on. Espoossa on kyllä kaupunginosa nimeltään Espoon keskus, mutta se ei ole varsinainen kaupungin keskusta, vaikka aika keskellä Espoota sijaitseekin. Epekepe eli centti eli Espoon keskus on monella tapaa hallinnollinen ja poliittinen keskus, koska sieltä löytyy mm. kaupunginjohtaja toimistoineen ja päätöksentekoelimet. Espoon keskuksesta löytyy myös kaupungin alkuhistoriaa ja upea keskiaikainen tuomiokirkko.

Tapiola Espoo kerrostaloja
Puutarhakaupunginosa Tapiola Espoo

Espoo tunnetaan paremmin monesta isommasta keskuksesta, joilla on oma keskusta ja esim. kauppakeskus, jonka ympärille palvelut ja asutus ovat keskittyneet. Espoolla ei siis ole varsinaista yhtä keskustaa. Moni matkailija tunteekin Espoon suuret kauppakeskukset kuten Iso Omenan Matinkylässä tai Sellon Leppävaarassa. Matinkylä ja Leppävaara ovat hyviä esimerkkejä Espoon “keskustoista”. Puuttuvasta kaupunkikeskustasta huolimatta Espoossa sekoittuu hienosti moderni kaupunkiympäristö, bisnesmaailma, kulttuurikohteet, historia ja luonto. Espoosta tunnetaankin kauppakeskusten lisäksi Nuuksion kansallispuisto, mutta yli 500 neliökilometriin (josta mertakin melkein 200km2) mahtuu niin paljon muutakin nähtävää.

metroasema Tapiola Espoo
Metrolla Espooseen

Länsimetrolla Espooseen

Se, mitä monet eivät (vielä) tiedä on, että Espooseen pääsee metrolla. Metro alkoi liikennöidä Etelä-Espooseen vuonna 2017. Länsimetro (sillä nimellä länteen jatkunut metro tunnetaan virallisesti) on nopein ja ennen kaikkea ekologinen tapa saapua Espooseen. Helsingin rautatieasemalta pääsee 10 minuutissa Espoon ensimmäiselle metroasemalle Keilaniemeen. Metro vie Keilaniemen lisäksi viidelle muulle mielenkiintoiselle metroasemalle ja niitä ympäröiviin kaupunginosiin. Jos Länsimetrosta yhden negatiivisen asian mainitsee, niin sen, että metro kulkee koko ajan maan alla. Esimerkiksi Helsingistä tultaessa jää näkemättä upea merimaisema. Sen sijaan metro kulkee Koivusaaren ja Keilaniemen välillä meren alla. Tiesitkö muuten, että Koivusaaren metroasemaa tituleerataan maailman syvimmäksi merenalaiseksi metroasemaksi?

Keilaniemi tornitalot merenrannalla
Keilaniemeä kutsutaan Suomen Piilaaksoksi

Länsimetron asemat ovat arkkitehtuuriltaan upeita ja saavuttaneet jo monia palkintoja mm. valaistuksesta. Jokaisella asemalla on oma tarinansa. Länsimetron jatkoa rakennetaan parhaillaan ja jatkon pitäisi valmistua vuonna 2023. Hienointa metromatkailussa on, että metro vie nopeasti myös luonnon keskelle: upean Itämeren rannoille, puistoihin sekä saaristoon. Eikä vain Espoo vaan koko metroradan varsi on täynnä upeita luontokohteita.

Metroasema Helsingissä
Länsimetron asemia

Upea Espoon rantaraitti

Espoon rantaraitti kartta
Espoon rantaraitti Länsimetron varrella (lähde espooliikkuu.fi)

Seuraavalla “etelän reissulla” kannattaa ehdottomasti suunnata Espooseen ja tutustua vaikka Rantaraittiin, joka on n. 40 km pitkä virkistys- ja ulkoilureitti. Rantaraitille pääsee metrolla vaikka ensimmäiseltä asemalta Keilaniemestä (kartalla nro 20 Keilalahti). Metroasemilta löytyy kesäaikaan Alepa-pyörät eli kaupunkipyörät, joita voi vuokrata. Pyörällä voi huristella vaikka tulevien metroasemien lähistölle kuten Finnooseen tai Kaitaalle (jatketaan Matinkylästä raittia länteen). Rantaraitilta voi myös hypätä saaristoveneen mukaan ja mennä huikeaan Iso Vasikkasaareen, joka on jo ihan oma tarinansa. Saaristoveneen kyytiin taas pääsee esimerkiksi Aalto Yliopiston metroasemalta kävelemällä pienen matkan meren rantaan. Metroasemien läheisyydessä on myös hotelleja ja lisää rakennetaan. On ihania kahviloita ja ravintoloita. Ja tarjolla myös paikallinen opas, joka vie sinut paikkoihin, joihin et ehkä omin päin suunnistaisi. Miltä kuulostaa?

Ps. Jos virustilanne sallii, Metroretket tarjoaa elokuussa 2020 uuden retkikohteen nimeltään “Länsimetro-retki”. Seuraa meitä somessa ja nettisivulla https://metroretket.com/ saadaksesi ajankohtaista tietoa nykyisistä ja tulevista retkistä.

Näkymät rantaraitilta Espoon Westendissä

Linkkejä Espoon matkalle

Espoo merkki

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.