Mikä ihmeen “Staycation”

Mikä ihmeen “Staycation”

KAIPAATKO lomaa, mutta aikaa on vain vähän? Ryhdy turistiksi omassa kotikaupungissasi. Staycationilla, eli yön yli kestävällä lähilomalla, otetaan rennosti ja katsotaan tuttuja paikkoja ­uudesta vinkkelistä. (HS 8.6.19)

Helsingin Sanomien Matka-sivuilla oli juttu staycationista. Piti tietysti ryhtyä tutkimaan, mistä on kysymys. Staycation-ilmiöstä ovat mm. monet tunnetut bloggarit ehtineet kirjoittaa ja tottakai sitä myös kokeilla. Ideana on siis olla turistina omassa kotikaupungissa. Se voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että lähdet tutustumaan kotikaupunkisi tai -kuntasi nähtävyyksiin, taideteoksiin tai luontokohteisiin. Ehdottoman edullista ja ekologista siis! Tai riippuu tietysti siitä, miten paljon “turisti” panostaa lähilomaansa. Jotkut ovat toteuttaneet staycationia (tai holistaytä) menemällä ulkomaanmatkan sijaan lähihotelliin. Varsinkin luksushotellit ovat ymmärtäneet hyödyntää staycationia markkinoinnissa.

Pääkaupunkiseudulla on uskomattomat mahdollisuudet staycationiin eli lähilomailuun. Täältä löytyy niin paljon nähtävää ja koettavaa, ettei kauemmas tarvitse reissata. “Kotikaupunkituristin” on vain päätettävä, mihin lomallaan haluaa satsata: henkiseen tai fyysiseen hyvinvointiin, itsensä hemmotteluun, arjesta irtautumiseen, luksukseen, laatuaikaan, ekologisuuteen, elämyksiin…Entä jos haluaa olla “kotikaupunkituristina” muualla kuin suuremmissa kaupungeissa? Oma kotikunta ei ehkä tunnu riittävän mielenkiintoiselta lähilomailukohteelta. Turistina kotikaupungissa -blogin Eeva-Maria on löytänyt retkillään kotipaikkakuntansa juuret ja hengen ja jopa saanut inspiraation novellikokoelmaan. Kannattaa siis painaa “turistimoodi” päälle ja kokeilla vaihtaa kokonaan näkökulmaa. Tai alkaa ihmettelemään tuttuja asioita ympärillään ja ihmettelystä siirtyä tutkimaan kotipaikkakuntaansa tarkemmin.

No mitä jos joudutkin tekemään pidempiä retkiä ja hyödyntämään muita kuin ekologisimpia kulkuvälineitä? Mitä jos lähilomailijalla on jo hienoinen ilmastoahdistus, mutta kotiinkaan ei viitsi jäädä? Käy katsomassa pieni videon pätkä, jossa haastatellaan matkabloggari Veera Biancaa Ylen 8 minuuttia -ohjelmassa https://areena.yle.fi/1-50146998. Toivottavasti video vapauttaa sinutkin nauttimaan elämästä ja olemaan huolehtimatta niin kauhean monesta asiasta tässä maailmassa.

Ihanaa lähimatkailukesää!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.