Mikä on sinun onnen paikka?

Mikä on sinun onnen paikka?

Laajalahti Otaniemi
Onnen paikka Otaniemessä

Tiina E. Laatikainen väitteli tohtoriksi viikko sitten Aalto-yliopistosta aiheena Terveyttä ja aktiivista ikääntymistä tukevat ympäristöt (Environments for Healthy and Active Ageing). Tutkijan mukaan tiivis, vihreä ja kävelijäystävällinen kaupunkiympäristö kannustaa erityisesti ikääntyneitä ihmisiä liikkumaan. Hän löysi Helsingistä useita alueita, jotka jo nyt täyttävät nuo kriteerit kuten esimerkiksi meidän Metroretkien kohteet Vuosaari ja Kivinokka (Herttoniemi). Liikkumattomuus on kaikkien ikäryhmien haaste. Malli liikkumiseen tulee paljolti kotoa, joten perheet voisivat yhdessä huolehtia omasta toimintakyvystään, ottaa naapurin (tai oman) vaarin mukaan ja suunnata yhdessä retkelle (ja meiltä löytyy vielä sopiva opaskin mukaan, jos ei yksin innosta tai synny ideaa retkikohteesta :-))

Uutisissa on puhuttu myös siitä, että kaupunkien keskustat näivettyvät, koska kivijalkaliikkeet siirtyvät nettiin tai kuolevat pois ja jäljelle jäävät vain toimistot. Tässähän olisi oiva tilaisuus muuttaa keskustoja kävely- ja pyöräteiksi sekä rakentaa toreja, aukioita ja vesialtaita upeine viherkasveineen. Siellä voisi olla myös pöytiä ja penkkejä kuten esimerkiksi Torontossa, jonne Metroretket matkusti muutama vuosi sitten. Ihastuimme lähipuistoihin, jonne paikalliset kokoontuivat iltapalalle tai touhuamaan yhdessä. Viime viikolla olimme retkellä Helsingin Talissa ja aika vaikea oli löytää pöytää ja penkkejä pientä piknikkiä varten.

Laatikaisen tutkimukseen osallistuneet olivat saaneet myös nimetä omia “onnen paikkojaan”. Laatikainen huomasi, että erityisesti kodin lähellä sijaitsevat viher- ja vesialueet innostivat ihmisiä liikkumaan. Meillä pääkaupunkiseudulla ja etenkin metron varrella asuvilla on siis paljon onnen paikkoja!

Mikä on sinun onnen paikkasi?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.