Tervetuloa uusi retkeilyvuosi 2021

Tervetuloa uusi retkeilyvuosi 2021

Högbergetin luola Kirkkonummella

Opasteiden avulla löytää luolalle.

Vuosi on vaihtunut ja haluan palata vielä mukaviin retkimuistoihin vuodelta 2020. Kun Uusimaa suljettiin maaliskuussa 2020, ihmiset innostuivat tutkimaan lähialueita. Minäkin esittelin teille muutaman kohteen Siuntiossa ja Kirkkonummella. Lisäksi mainostin Espoota loistavana kaupunkiretkeilykohteena. Retkeily pääkaupunkiseudulla on muutakin kuin retkeily ruuhkaisissa kansallispuistoissa Nuuksiossa ja Sipoonkorvessa. Siksi haluan vuoden ensimmäisessä tarinassa kertoa kohteesta, jossa ei ollut ruuhkaa, vaikka kohteesta on ilmestynyt useampikin kirjoitus. Onnistuimme muutenkin viime vuoden aikana hyvin välttelemään suuria ihmismassoja ihmetykseen asti.

Vuoden 2020 numero 1. retkikohde oli edellisessä tarinassa esitelty Kirkkonummen Kakarberget. Hyvänä kakkosena tulee kohde, joka sijaitsee myös Kirkkonummella. Högbergetin jääkautinen luola Porkkalantien varressa on yksinkertaisesti kaunis. Luola on helposti saavutettavissa, mutta haaste on löytää ajantasaista tietoa, mistä kannattaa lähteä liikkeelle. Luolan lähellä sijaitsee Ratsutila Wikner, jonka omistajat eivät ole iloinneet siitä, että luolalle pyrkivät ihmiset parkkeeraavat autonsa ratsutilan asiakaspaikoille tai muualle tilan alueelle. Eikä ihme, että luola kiinnostaa, koska sitä mainostaa jopa Visit Finland.

Pitkään Kirkkonummella asuneena ja läntisellä Uudellamaalla retkeilleenä tiedän, että maanomistajat ovat välillä herkkähipiäistä porukkaa. Siksi en halua pilata omaa retkeilynautintoa sillä, että alkaisin riidellä jonkun kanssa siitä, missä voi liikkua ja missä ei. Meillä on jokamiehenoikeudet- ja velvollisuudet sekä tilaa liikkua muita häiritsemättä, mutta joskus intressit eivät kohtaa. Tässä tapauksessa ratsutilan piha ja maa-alueet ovat yksityisaluetta ja sitä on syytä kunnioittaa. Sitä en ole koskaan ymmärtänyt, miksi kaikki mahdolliset parkkeerauspaikat Porkkalantiellä on tavalla tai toisella estetty. Onneksi tähän tuli viime vuonna pieni muutos. Wiknerin ratsutila on tehnyt Porkkalantien puolelle Högbergetin alapuolelle pienen parkkipaikan. Mutta huom: parkkipaikka on maksullinen. Jos et halua maksaa 5 euron parkkimaksua Wiknereille, niin parkkeeraa vaikka tarinan lopussa olevien vinkkien mukaan. Joka tapauksessa maksulliselta parkkipaikalta lähtevät selkeät opasteet kohti luolaa.

Högbergetin päältä on upeat näkymät

Oma retkemme ajoittui huhtikuulle 2020. Silloin parkkipaikkaa ei vielä ollut. Me jätimme automme Porkkalantien reunaan melkein vastapäätä maksullista parkkipaikkaa. Olemme usein käyneet Högbergetin kallioilla, sillä se on hyvä lintujen havainnointipaikka. Luolasta emme kuitenkaan olleet kuulleet, vaikka olimme asuneet melkein vieressä. Tällä kertaa tutkimusretkellä oli mukana myös 5-vuotias. Luolalla tapasimme lisäksi isän, jolla oli mukanaan vauva rinkassa ja toinen n. 3–4-vuotias lapsi. Voin lämpimästi suositella kohdetta myös lasten kanssa. Retkeen saa lisäjännitystä, kun antaa lapsen etsiä luolalle vieviä kylttejä. Koska kyseessä on suhteellisen korkea kallio, paikka vaatii jonkinlaista kykyä kiivetä ja liikkua kallioilla eikä siis sovi ihan huonojalkaisemmille.

Högbergetin luola on ulkopuolelta jopa melko huomaamaton ja sisältä pieni, mutta sitäkin vaikuttavampi. Luola on syntynyt jääkaudella ja on muodoltaan erikoinen. Yllä olevista kuvista voitte sen itse päätellä. Useampikin retkeilijä on kirjoittanut luolasta, joten lue lisää linkeistä, jotka löydät tämän tarinan lopusta. Monet ovat opasteista huolimatta joutuneet hieman luolan suuta etsiskelemään, niin mekin, mutta sehän on osa retkeilyä. Kannattaa muutenkin lähteä liikkumaan seikkailumielellä, ottaa eväät mukaan ja nauttia upeista maisemista, jotka Högbergetin laelta avautuvat.

Itse matka parkkipaikalta luolalle ei ole pitkä, joten jos haluat retkeillä pidempään ja ekologisimmin, ehdotan, että hyppäät Kirkkonummelle menevään X-, U- tai L-junaan. Jää pois Tolsan seisakkeella Laajakalliossa, kävele ylikulkusiltaa Hangontien (51) yli ja tutustu matkalla vanhaan Tolsaan. Alla olevasta kartasta näet reittiehdotukseni, joka on Tolsan seisakkeelta Högbergetin parkkipaikalle reilu kaksi kilometriä. Paluumatkan voit tehdä vaikka Peuramaantien kautta. Pyörä- ja kävelyteitä ei ole joka paikassa, joten välillä joutuu taivaltamaan tienpiennarta. Myös moottoritien kupeessa Tolsan kohdalla on liityntäpysäkointipaikka, josta pääsee helposti kävelemään Högbergetille. Eikä ole hassumpi idea jättää autoa Laajakallion puolelle ja kävellä sieltä kohteeseen. Lasten kanssa ja pikaisella päiväretkellä suosittelen uutta parkkipaikkaa lähtöpisteeksi.

Reitti juna-asemalta Höbergetille (lähde Maanmittauslaitoksen Karttapaikka-palvelu)

Nyt ei sitten muuta kuin uusia retkikohteita valloittamaan. Itselläni on tavoitteena retkeillä tänä vuonna itäisellä Uudellamaalla kaupunkiretkiä unohtamatta. Retkeillään vastuullisesti, toinen toisiamme kunnioittaen. Jos et ole varma, mitä jokamiehenoikeudet- ja velvollisuudet ovat, kurkkaa vaikka Luontoon-fi -sivustolta https://www.luontoon.fi/jokamiehenoikeudet.

Nautinnollista retkivuotta 2021!

Linkkejä

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.