Turvallisille retkille Uudellamaalla

Turvallisille retkille Uudellamaalla

Me suomalaiset olemme toistaiseksi etuoikeutettuja ja saamme vapaasti liikkua kodin ulkopuolla ja luonnossa . Viime päivinä viranomaiset ovat varoitelleet suomalaisia liiallisesta rohkeudesta lenkkipoluilla. Uudellamaalla asuu lähes 1,7 miljoonaa asukasta n. 10000 neliökilometrin alueella. Vaikka emme pääse mökkeilemään ja liikkumaan Uudenmaan ulkopuolelle, meillä on silti tilaa liikkua. Täysin ei Uudellamaallakaan pääse ihmisiä piiloon ellei hyppää autoon ja mene erämaahan. Siitäkin viranomaiset ovat varoittaneet: älä ainakaan mene yksin, jos menet kovin syvälle skutsiin.

Tässä Metroretkien vinkit, joista jokaisesta esittelemme omat retkemme.

  1. AVAA RETKIPAIKKA-SIVUSTO JA VALITSE MIELENKIINTOINEN LÄHIKOHDE
  2. Mene naapurikaupunginosaan tai naapurikylälle.
  3. tutustu muiden uudenmaan kuntien matkailusivustoihin ja löydä uusi kohde

Retkipaikka Visit Espoo
Glimsinjoen ympäristö Espoo (kuvakaappaus retkipaikka.fi -sivustolta)

Aloitamme omien vinkkiemme esittelyn Retkipaikka-sivuston kohteista. Suosittelemme avaamaan sivustolta ensin välilehden Retkipaikat ja sieltä alasvetovalikosta Kartta. Toki muunlaisetkin suodatukset ovat mahdollisia, mutta jos haluat päästä nopeasti jyvälle esimerkiksi kotiasi lähellä olevista kohteista, niin kartta on kätevä.

Me valitsimme kartalta kohteeksi Glimsinjoen ja siellä Ingaksenmetsän sekä Kvarnbyån purolaakson Espoossa. Lähistöllä olevat tutummat maamerkit ovat Jorvin sairaala ja toisessa päässä Träskändan kartano.

Lähdimme retkelle iltapäivällä, jolloin kävelijöitä, pyöräilijöitä ja retkeilijöitä oli jonkin verran liikkeellä. Bemböleen, Ingakseen ja Myllykylään rakennetaan koko ajan pien- ja omakotitaloja, joten kanssaretkeilijöitä on. Glimsinjoen eteläpuolella kulkee luontopolku, jolle ohjataan sekä Jorvin sairaalan pohjoispuolelta että Träskändan puiston eteläosasta. Alue on myös luonnonsuojelualuetta, joten on hyvä muistaa liikkua vain poluilla. Luontopolku oli paikoin todella mutainen, mutta luultavasti jo huhtikuun puolessa välissä on kuivempaa. Kannattaa siis lähteä liikkeelle retkikengissä tai kumisaappaissa.

Aloitimme retken Bembölen koulun pihalta, josta kävelimme Kuninkaantietä toimintakeskukseen saakka (Kuninkaantie 7). Sieltä käännyimme oikealle alas, jossa Glimsinjoki tulee vastaan. Sillan kupeessa on luontopolun kartta. Siitä muuten kannattaa ottaa itselle valokuva, niin voit aina tarkistaa, missä olet menossa.

Koska kapealla ja mutaisella polulla näytti olevan jonkin verran kävelijöitä, päädyimme jatkamaan kohti Jorvin sairaalaa Vanhalle Turuntielle ja pyörätietä Ingaksentielle saakka. Ingaksentietä jatkoimme Myllykylänsillalle saakka, jota emme ylittäneet vaan lähdimme luontopolulle kohti Träskändaa. Matkalla sää vaihtui moneen kertaan ja saimme jopa pienen lumikuuron niskaan. Linnut olivat kevätpuuhissaan ja nähtiinpä matkalla lumikkokin. Peipot ja punarinnat lauloivat, pohjantikka nakutteli, ja muutama kurkikin saapui Suomeen.

Retkemme kääntymispiste oli Träskändan puistossa. Kävelijöitä oli sielläkin jonkin verran, mutta vielä saamme odottaa parempia piknik-ilmoja. Puisto on sen verran laaja, että muutamille eväsretkeilijöille on kyllä tilaa. Ilahduimme perheestä, joka oli pakkautunut puiston penkille evästauolle. Siinä oli jotain todella hellyyttävää.

Alberga mansion Espoo
Träskändan kartano, Espoo
Purolaakso ja Träskända ovat täynnä vanhaa puustoa

Träskändasta kävelimme Kuninkaantielle ja sieltä pyörä- ja kävelytietä takaisin Bemböleä kohti. Koska menomatkalla emme olleet kävelleet Ingaksenmetsässä, päätimme kävellä Myllykylänsillan yli ja sieltä Ingaksentietä kohti Kvarnbyån purolaaksoa. Tässä vaiheessa aurinko paistoi ja kohisevan puron varrella oli rauhoittavaa. Eikä ketään kävellyt metsässä vastaan…

Keväinen puronvarsi on vielä aika rujo
Visit Espoo
Ingaksen metsä Espoo

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.