Retki Meilahden Rosariumiin

Retki Meilahden Rosariumiin

Helsingissä on niin paljon retkeilykohteita, joista monet helsinkiläiset eivät tiedä mitään – espoolaisista tai vantaalaisista puhumattakaan. Tämä on tullut esille, kun olemme esimerkiksi ystävien ja perheen kanssa suunnitelleet piknikkiä. Kun olen ehdottanut kohteeksi Meilahden Arboretumia tai Rosariumia, kukaan ei ole niistä kuullutkaan. Siksi on ollut hienoa viedä ihmiset paikkaan, joka on niin helposti löydettävissä, mutta sittenkin niin piilossa.

Meilahden Arboretum (arbor = puu) on perustettu vuonna 1967. Siellä on toista sataa erilaista puuta ja kasvia, joiden nimet löytyvät yleensä kasvien vierestä pikkuruisesta kyltistä. Tai sitten ei niin vaan löydykään, sillä puulajipuisto – kuten arboretumia suomeksi nimitetään – on kasvanut osittain tiheäksi, melkein viidakkomaiseksi. Rosarium puolestaan tarkoittaa ruusukokoelmaa ja se on Meilahdessa huikea! Ruusupensaat on istutettu vuonna 1991 ja pensasruusulajikkeita on n. 100. Toki ruusukokoelmaa on parannettu 2000-luvulla. Arboretumiin kuuluu myös hieno näköalakallio, josta näkee kaikkiin ilmansuuntiin.

Rose Garden in Helsinki

Alueena arboretum ei ole suuren suuri, vain n. 3 hehtaaria. Siitä huolimatta siellä ei tunnu olevan ruuhkaa. Lähellä kulkee kuitenkin vilkas Paciuksenkatu ja niin ratikat kuin bussitkin. Arboretumin vieressä on kapea Meilahdentie, josta pääsee mm. Tamminiemeen ja Seurasaareen. Aluehan on muutenkin tunnettu upeista vanhoista villoista, joita on varsinkin arboretumin ympärillä. Pienenä kuriositeettinä mainittakoon, että arboretumin vieressä sijaitsee myös Villa Aikala, jonka omistaa Finska Läkaresällskapet eli Suomen ruotsinkielisten lääkäreiden seura. Aikalasta löytyy mm. antiikkisten lääketieteen kirjojen kirjasto, jossa vanhin kirja on vuodelta 1578. Käy kurkistamassa joistakin kirjoista digitoituja sivuja https://www.fls.fi/al/.

Varsinaisesti Metroretket eivät ole suuntautuneet Meilahden Arboretumiin vaan olemme käyneet siellä eri vuodenaikoina vähän eri syistä. Joskus olemme retkeilleet Pikku Huopalahdessa ja samalla kiertäneet arboretumin kautta. Joskus taas olemme olleet äitienpäiväpiknillä tai kavereiden kanssa nauttimassa virvokkeita. Tai niin kuin viime kerralla etsimme kirjosiipikäpylintuja lehtikuusista. No ei löytynyt käpylintuja mitään lajia, mutta ilta-auringossa syksyyn valmistautuvat puut ja kasvit olivat niin kauniita. Ruusut olivat jo suurelta osin kukkineet vaikka vielä elokuussa on hyvää aikaa vierailla myös Rosariumissa. Ehkä tämä kesä ei ollut niin suotuisa tai me vain yksinkertaisesti myöhässä.

Jos kaipaat rauhallista ja kaikki aistit avaavaa retkikohdetta, niin sitten vain kohti Meilahtea esimerkiksi Munkkiniemeen menevällä nelosen ratikalla ja Paciuksenkaaren pysäkillä pois. Arboretum on ihan vieressä, kallioiden takana piilossa.

Ps. Ensi kerralla testaamme vierestä löytyvän Kaurilan saunan.

Lue lisää

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.