Elikset ja spondet havikset

Elikset ja spondet havikset

Ai mitäkö otsikko tarkoittaa? Lintuharrastajat tietävät kyllä mikä ero on bongauksella ja “sponde haviksella”. En ole mikään tosiharrastaja vaan välillä edelleen sekoitan termejä ja minua huomautetaan kyllä😁 Onneksi mikään luontoelämys ei ole niin vakavaa. Ja samanlaisen lapsenomaisen onnen tunteen voi kokea, kun sen “eliksen” saa. Kyseessä on elämänpinna eli jokin laji, jonka näkee elämänsä ensimmäisen kerran. Itse sain kokea sen Helsingin Kivinokassa viikonloppuna, kun näin elämäni ensimmäisen valkoselkätikan. Olin niiiin onnellinen, kun vielä itse tein linnusta ensimmäisen havainnon! Kyllä lintu antoikin itseään ihailla. Kyseessä ei ollut bongaus vaan sponde havis eli spontaanisti löydetty lintu. Vieläkin hurmioituneempi olin eilen illalla, kun näin elämäni ensimmäiset liito-oravat omalla kotipihalla!!! Kaveripiirissä kun kyselin, niin eipä olleet muutkaan nähneet. Nyt olen sitä mieltä, että onni on myötä, kun viikonloppuna bongattiin myös kuningaskalastaja…

Ja mitä se bongaus siis olikaan? No sitä, että joku muu on jo lajin löytänyt ja sinä saat tarkat koordinaatit paikalle ja avot! (Ellei lintu ole jo vaihtanut maisemaa😂😂😂)

Tässä sinullekin muutama hyvä syy lähteä ulos!

Kuningaskalastaja

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.